Co jest takiego SUPER w superfoods?

News

Superfoods robią ostatnio furorę i to nie bez powodu. Te niesamowite, bogate w składniki odżywcze produkty pojawiają się wszędzie i z pewnością nie zawodzą! Od południowo-wschodniej Azji po lasy deszczowe Ameryki Południowej i nie tylko, superfoods są stosowane od wielu, wielu lat w starożytnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Dopiero niedawno te potężne pokarmy trafiły do głównego nurtu i z pewnością zwróciliśmy na nie uwagę.

W Roots True Foods zaczęliśmy eksperymentować z superfoods o wysokiej gęstości kilka lat temu podczas fazy badawczo-rozwojowej. Znalezienie idealnego profilu odżywczego dla każdej z naszych mieszanek było naszym najważniejszym celem. Krótko mówiąc, intensywnie studiowaliśmy nauki ścisłe, zastosowaliśmy je w praktyce i stworzyliśmy produkt niepodobny do niczego innego, co jest obecnie dostępne na rynku!

Przyjrzyjmy się więc bliżej tym "wartym uwagi" superfoods z ich superbohaterskimi mocami i dowiedzmy się, co czyni je tak SUPER!

Ostatnio wiele uwagi poświęca się takim produktom jak jarmuż, awokado i borówki amerykańskie, ze względu na ich właściwości superżywności. Choć rzeczywiście są to superfoods, my jesteśmy bardziej zainteresowani dzieleniem się niesamowitymi korzyściami płynącymi z bardziej egzotycznych odmian superfoods

.

PODSTAWY: CO MUSISZ WIEDZIEĆ

Superfoods (i super zioła) to żywność, która zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, mikroelementów, związków fitochemicznych i minerałów śladowych. Te cechy odgrywają różne, ale ważne role w ogólnej równowadze naszego zdrowia. Większość starożytnych kultur z całego świata wykorzystywała te potężne owoce, jagody, rośliny, trawy, zioła, nasiona i korzenie do celów leczniczych jako część ich starożytnego systemu opieki zdrowotnej i nadal to robi. Na przykład jagody acai były stosowane we wczesnej amazońskiej medycynie ludowej ze względu na ich silne właściwości antyoksydacyjne. Prawdopodobnie słyszałeś już o jagodachacai , ale co powiesz o jagodachmaqui lubjagodach goji

?

Lista korzyści płynących z superfoods jest nieskończona, więc przejdźmy od razu do wyróżnienia kilku najlepszych z nich! Zalecamy, abyś rozważył włączenie przynajmniej kilku z tych superfoods do swojej diety, co pomoże Ci wzmocnić odporność i jednocześnie przyczyni się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Większość z tych składników możesz znaleźć w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością lub w Internecie.

I tak, prawie WSZYSTKIE z wymienionych poniżej "SUPER" piękności wchodzą w skład naszej linii organicznych, gotowych do mieszania Superfood Smoothies, które można zamówić online! Dowiedz się więcej, klikając tutaj.

Kakao w proszku & Cacao Nibs

Kakao to czysta, surowa czekolada pochodząca z Ameryki Południowej. Sproszkowane i rozdrobnione ziarna kakao są wytwarzane z najwyższej jakości peruwiańskich ziaren kakaowca i są znane jako najbogatsze źródło antyoksydantów na świecie. Dostarczają one bogactwa witamin i minerałów, w tym wysokiego poziomu magnezu i żelaza. Kakao jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.

NasionaChia

Nasiona Chia to jadalne nasiona pustynnej rośliny pochodzącej z Meksyku i Ameryki Środkowej. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, które dodają energii, poprawiają funkcje umysłowe, wspomagają układ odpornościowy i pomagają w utracie wagi. Zawierają dużo białka, są bogate w błonnik i mogą wchłonąć dziewięciokrotność swojej wagi w płynie, co oznacza, że rozszerzają się, dając uczucie sytości. Nasiona chia są naładowane kwasami tłuszczowymi omega 3 i 6, dzięki czemu stanowią doskonałe źródło zdrowych dla serca tłuszczów.

Chlorella w proszku
Chlorella, pozyskiwana z jezior słodkowodnych, to gatunek zielonej algi, która jest niezwykle bogata w składniki odżywcze. Zawiera 60% białka, 19 aminokwasów (w tym wszystkie niezbędne aminokwasy) oraz mnóstwo witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B (+B12). Jest to również silny środek wspomagający detoksykację organizmu, który wspomaga oczyszczanie wątroby, nerek, krwi i przewodu pokarmowego z metali ciężkich i toksyn. Chlorella zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe i zawiera najwyższy poziom chlorofilu w porównaniu z jakąkolwiek inną rośliną na Ziemi!

Mleko kokosowe w proszku
Kokos

wzmacnia odporność, zabija bakterie i wirusy, chroni przed rakiem i innymi chorobami zwyrodnieniowymi oraz zapobiega osteoporozie poprzez wspomaganie wchłaniania wapnia. Spowalnia również starzenie się i dodaje skórze blasku. Surowy kokos jest pełen zdrowych tłuszczów i błonnika, dzięki czemu ogranicza łaknienie, głód znika, a poziom energii wzrasta i utrzymuje się na stałym poziomie.

Nasionalnu

Nasiona lnu mają łagodny, orzechowy smak i są dobrze znane z dostarczania zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Skiełkowane, mielone na zimno nasiona lnu umożliwiają organizmowi trawienie lnu przy jednoczesnym wchłanianiu wszystkich korzyści odżywczych.

Goji Berry Powder

Jagody Goji, pochodzące z Chin, są jednym z najpotężniejszych przeciwutleniaczy na naszej planecie. Te małe, wzmacniające odporność jagody zawierają 15 razy więcej żelaza niż szpinak, a także wapń i cynk. Są pełnowartościowym źródłem białka pochodzenia roślinnego, zawierającym wszystkie niezbędne aminokwasy oraz ponad 20 witamin i minerałów. Pomagają również uspokoić nerwy oraz zawierają związki przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.

Nasiona

konopi


Nasiona konopi są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł białka roślinnego dostępnych obecnie na rynku i są uważane za "doskonałe i kompletne" biał

ko.

Nasiona konopi są bardzo lekkostrawne, zawierają wszystkie 21 aminokwasów i są zdrowym źródłem błonnika, chlorofilu i minerałów, w tym magnezu, żelaza, cynku i potasu. Są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, zapewniając idealną równowagę między kwasami omega 3 i omega 6, które są niezbędne do optymalizacji układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego, a także wspomagają organizm w spalaniu tłuszczu.

Proszekz lucumy

Proszek z lucumy pochodzi z peruwiańskiego superowocu lucumy, który wygląda podobnie do awokado i smakuje jak skrzyżowanie mango i słodkiego ziemniaka. Ten niskoglikemiczny owoc jest wspaniałym źródłem składników odżywczych, w tym beta-karotenu, cynku, żelaza, wapnia, przeciwutleniaczy, białka i błonnika pokarmowego. Lekko klonowy smak lucumy sprawia, że jest ona niskosłodzoną alternatywą dla słodzików, bezpieczną dla diabetyków i stanowiącą doskonałe źródło kluczowych mikroelementów. (Przeczytaj też: Smoothies dla diabetyków)

Maca w proszku

Maca w proszku, pochodząca z Peru i Boliwii, pochodzi z korzeni rośliny maca. Od wieków ludzie stosują macę, aby zwiększyć płodność, wzmocnić system odpornościowy, zwiększyć libido i dostarczyć naturalnej, zrównoważonej energii. Maca jest "adaptogenna", co oznacza, że ma zdolność do naturalnego równoważenia hormonów w organizmie, zapewniając jednocześnie energię, wytrzymałość i równowagę psychiczną. Maca jest niezwykle bogata w witaminy, minerały, niezbędne aminokwasy, żelazo, potas, wapń i błonnik. Jest również dobrym źródłem białka i kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego. Maca jest naprawdę "super" w każdym znaczeniu tego słowa.

Maqui Berry Powder

Jagody maqui, występujące w regionie Patagonii w Ameryce Południowej, są jednym z najbogatszych w przeciwutleniacze produktów spożywczych na naszej planecie. Ich poziom przeciwutleniaczy (ORAC) jest czterokrotnie wyższy niż w przypadku borówek i dwukrotnie wyższy niż w przypadku jagód acai. Zawierają dużo witaminy C, wapnia, żelaza i potasu, a także związki o działaniu przeciwstarzeniowym i przeciwzapalnym.

Proszek z mesquite

Proszek z mesquite pochodzi ze strąków i nasion drzewa mesquite pochodzącego z Argentyny. Mesquite ma łagodny, słodki, orzechowy, melasowy smak z nutą karmelu i czekolady. Zawiera duże ilości wapnia, magnezu, potasu, żelaza i cynku oraz jest doskonałym źródłem aminokwasu lizyny. Jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego i białka. Mesquite to prawdziwa superżywność, która zaspokaja głód i stabilizuje poziom cukru we krwi. Rozpuszczalny błonnik zawarty w nasionach i strąkach spowalnia wchłanianie składników odżywczych, co powoduje spłaszczenie krzywej poziomu cukru we krwi.

Sacha In

chi


Sacha Inchi, pełnowartościowe białko pochodzenia roślinnego, pochodzi z wyżyn Peru. Nasiona wykorzystywane do produkcji proszku sacha inchi pochodzą z gwiaździstych strąków winorośli drzewa sacha inchi. Często nazywane orzechem ziemnym Inków, sacha inchi nie jest orzechem, ale raczej nasionami. Jest to lekkostrawna forma białka, która pomaga budować i naprawiać mięśnie. Zawiera wszystkie 21 aminokwasów, jest bogate w błonnik, przeciwutleniacze, witaminy i minerały oraz ma bardzo wysokie stężenie i odpowiednią równowagę kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Trawapszeniczna

Trawa pszeniczna to prawdziwa superżywność, zawierająca ponad 70 witamin i minerałów, setki żywych enzymów, niezbędnych aminokwasów i przeciwutleniaczy. Jest bogatym źródłem czystego białka roślinnego - około 85% wagowo. Trawa pszeniczna od dawna jest wykorzystywana do oczyszczania organizmu i pobudzania naturalnej i zdrowej energii. Zawiera około 70 procent chlorofilu, dzięki czemu alkalizuje organizm, co pomaga w eliminacji toksyn i utrzymaniu zdrowej równowagi pH.

Kurkuma


Kurkuma pochodzi z korzenia kurkumy, rośliny występującej w południowo-wschodnich Indiach. Jest spokrewniona z imbirem i stanowi podstawową przyprawę curry. Połączenie właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych kurkumy wyjaśnia, dlaczego od tysięcy lat jest ona stosowana w medycynie chińskiej i indyjskiej jako jeden z najpotężniejszych naturalnych środków leczniczych. Kurkuma wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a także układu odpornościowego, pokarmowego, sercowo-naczyniowego i krążenia. Jest również bardzo korzystna dla skóry, ponieważ dostarcza przeciwutleniaczy, które wspomagają komórki w walce z wolnymi rodnikami. Kurkumina jest jednym z najważniejszych składników chemicznych kurkumy i jest aktywowana przez czarny pieprz, dlatego też jej niewielka ilość została dodana do naszej mieszanki GLOW.


Inne SUPERFOODS, których codzienne stosowanie może być korzystne dla zdrowia, to: olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, cynamon, cayenne, pyłek pszczeli, sól różowa lub morska oraz surowy probiotyk w proszku.

Większość polecanych superfoods można znaleźć w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością lub w internecie. UWAGA: Zachowaj ostrożność przy zakupach online, ponieważ chcesz mieć pewność, że kupujesz renomowaną markę od dobrego dostawcy. Jeśli kupujesz online, koniecznie przeczytaj opinie o dostawcy. Upewnij się, że składniki są surowe, czyste, najlepiej organiczne inie zawierają absolutnie żadnych wypełniaczy

.

Oto kilka z naszych ulubionych marek/firm:

Navita Naturals -superfoodsEssential
Living Foods -

superfoodsSunburst Superfoods



- superfoodsSunfood
Superfoods


-


superfoodsNutiva










-



olej kokosowy, manna kokosowa, nasiona konopi, białko konopne w proszkuManitoba
Harvest




-




nasiona konopi, białko konopne w proszkuGarden
of Life -
białko
roślinne





w






proszku,
probiotyki w proszkuMountain
Rose Herbs -herbaty, zioła, apteka, superfoods, super ziołaThrive
Market -internetowy rynek ekologicznyMoon
Juice


- superfoods,


produkty wellness, prezentyBulk
Herb Store









- przyprawy, zioła, herbaty, produkty wellness i książkiTerrasoul

















-




superfoodsAmazing
Grass











- superfoods, trawy, białka

Chociaż ta niewielka lista zaledwie zarysowuje powierzchnię, świat superfoods jest fascynujący, jeśli zaczniesz stosować podejście "jedzenie jest lekarstwem".

Na koniec podamy ulubiony przepis na surowe superfoods!


Przepis + zdjęcie autorstwa: Secret Squirrel
Website kliknij tutaj.

CACAO COCONUT RAW BLISS BITES












Pl








ony: 20 kulek

Składniki:
1 filiżanka daktyli medjool1

filiżanka

odsączonego kokosa¼ filiżanki

surowego kakao w proszku½

łyżeczki


pasty z ziaren wanilii½
łyżki wody⅔



filiżanki




buckinis




Instrukcje:
1. Lekko opiecz na patelni na małym ogniu wiórki kokosowe, aż będą lekko opiekane i aromatyczne. 2. Dodaj wszystkie składniki oprócz buckinis do robota kuchennego i zmiksuj je, aż staną się lepkie po ściśnięciu palcami.
3. Dodać buckini i kilka razy zmiksować na pulserze, aż do uzyskania jednolitej masy. Uważaj, aby nie przedobrzyć.
4. Nabieraj łyżkę stołową masy i formuj kulki.
5. Na koniec obtocz kulki w wiórkach kokosowych i umieść w szczelnym pojemniku w lodówce.
6. Ciastka można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. SPRAWDŹ!



Proszę, podziel się z nami swoimi ulubionymi superfoods i tym, w jaki sposób włączasz je do swojego życia, przepisów itp. Uwielbiamy słuchać od Ciebie!