Przegląd owoców, z których warto wycisnąć sok
Jeśli zaopatrzymy się w wyciskarkę o wysokiej jakości, możemy być pewni, że poradzi sobie ona znakomicie z praktycznie każdym gatunkiem owoców. Oczywiście, sok uzyskiwany z nich może różnić się w istotny sposób tak z uwagi na swój smak, jak i gęstość. Warto jednak mieć na uwadze to, że każdy będzie bogaty zarówno w witaminy, jak i w minerały.
Listę soków, na które powinniśmy się skusić dysponując urządzeniem przeznaczonym do ich wyciskania otwiera bez wątpienia sok z ananasów. Ich największą zaletą wydaje się oczywiście to, że zawierają brom znany jako skuteczny środek przeciwzapalny i niezawodna broń wykorzystywana w przypadku pojawienia się problemów ze stawami. Ananasy są też bogate w witaminę C, co nie tylko wzmacnia układ immunologiczny, ale i zapewnia całemu organizmowi bardziej efektywną ochronę przed działaniem wolnych rodników. Nie można też nie docenić wchodzących w jego skład enzymów trawiennych. Ich obecność przydaje się zwłaszcza w procesie trawienia bogatych w białko produktów mięsnych. Jeśli doda się do tego stwarzaną przez ananasy możliwość rozpuszczania zatorów naczyń krwionośnych, trudno będzie polemizować z osobami uważającymi, że świeży sok wyciskany z tych owoców jest wyjątkowo wartościowy.
Innym naturalnym sokiem, którym warto się zainteresować jest ten, który powstaje z wykorzystaniem arbuzów. Owoc ten jest bogaty przede wszystkim w likopen, a więc substancję, której zawdzięcza czerwoną barwę. Likopeny cieszą się dużym uznaniem w oczach naukowców, są bowiem silnymi utleniaczami, które chronią ludzki organizm nie tylko przed chorobami serca, ale i przed nowotworami. Nie można też zapominać o tym, że sok z arbuza to cenne źródło witamin A oraz C i beta-karotenu. Co więcej, są to owoce nie tylko miękkie, ale i soczyste, co sprawia, że ich wyciskanie nie jest problematyczne nawet, jeśli nie dysponujemy wyciskarką, ale sokowirówką.
Jeśli troszczymy się o zdrowie i urodę, od czasu do czasu powinniśmy zaserwować sobie również mus z bananów. Owoce te znane są jako sojusznicy naszego serca i układu mięśniowego, ich zaleta jest zaś i to, że chroniąc przed zaburzeniami trawienia dostarczają naszemu organizmowi energii niezbędnej do jego funkcjonowania. Ich minusem jest jedynie to, że nie da się z nich wycisnąć klarownego soku.
- 1 czerwca 2016