Dlaczego uwielbiamy cayenne w smoothies

News

Superfood Spotlight * Superfood Spotlight *

Smoothies to bez wątpienia podstawowy składnik śniadania w każdym z naszych domów. Słodkie, zimne i oh so pyszne - idealny napój, który poprawi Twój nastrój i przygotuje Cię do rozpoczęcia dnia. Możliwości łączenia składników są nieograniczone. Założymy się, że w Twojej kuchni znajduje się wiele przypraw, o których dodaniu do napojów smoothie pewnie nigdy wcześniej nie myślałeś. Pieprz kajeński jest prawdopodobnie jednym z tych składników, i to bardzo dobrym. Zapoznaj się z poniższymi informacjami, aby dowiedzieć się, jak bardzo lubimy dodawać pieprz kajeński do naszych przepisów na smoothie i dlaczego.

Co to jest pieprz cayenne?

Pieprz cayenne to czerwono zabarwione papryczki o długim i stożkowatym kształcie. Te wyjątkowe papryczki są zazwyczaj suszone i mielone, jednak czasami można znaleźć świeży pieprz cayenne na targach rolnych i w wybranych sklepach spożywczych. Jego nazwa naukowa to capsicum annum. Jest to umiarkowanie ostra papryka, która znalazła zastosowanie w wielu kuchniach i była używana w kulturach na całym świecie.

Historia pieprzu cayenne

Historia pieprzu cayenne sięga Ameryki Południowej w czasach prekolumbijskich. Był uprawiany w Meksyku około 7000 lat temu, a w Peru około 4000 lat temu i przez lata był wykorzystywany do wielu różnych celów. W XV wieku Krzysztof Kolumb podarował Europejczykom piękny pieprz, kiedy przywiózł go do domu po swojej podróży. W tamtych czasach papryka rosła w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej, ale później trafiła do tropikalnych rejonów Azji i Afryki, gdzie jest obecnie powszechnie uprawiana. Obecnie większość amerykańskich dostaw pieprzu cayenne pochodzi z Indii i Afryki.

Tradycyjne zastosowania pieprzu kajeńskiego

W dawnych czasach pieprz kajeński był wykorzystywany jako zioło lecznicze. Stosowano go w leczeniu bólu, stanów zapalnych, bólu brzucha, przeziębienia i kaszlu. Był także powszechnie stosowany w wielu potrawach na całym świecie jako zamiennik czarnego pieprzu, który zazwyczaj był bardzo drogi. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska i ziołolecznictwo wykorzystywały pieprz kajeński w różnych środkach leczniczych. Do dziś pieprz cayenne jest ważnym składnikiem leków ajurwedyjskich. W chińskim i japońskim ziołolecznictwie również wykorzystuje się pieprz kajeński w leczeniu wielu dolegliwości i dla poprawy ogólnego stanu zdrowia.

3 najważniejsze niesamowite korzyści zdrowotne pieprzu kajeńskiego

Pieprz kajeński, podobnie jak wiele innych papryczek, ma mnóstwo zalet. Posiada właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, antyoksydacyjne, moczopędne, wykrztuśne, napotne i wzmacniające odporność. Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza związkowi zwanemu kapsaicyna. Przynosi również korzyści związane z witaminą C, witaminą E i karotenoidami. Ze względu na różnorodność dobroczynnych składników, cayenne jest dostępny w postaci suplementów, kapsułek, maści, nalewek, kremów i olejków. Aby być bardziej szczegółowym, oto niektóre z korzyści płynących ze spożywania cayenne:

1. Stymulator trawienia

Uważa się, że cayenne skutecznie pobudza trawienie, dzięki zawartości składników odżywczych, w których skład wchodzi kapsaicyna. Używa się go w całym Meksyku, Afryce, Indiach, Indiach Wschodnich i na Karaibach do łagodzenia problemów trawiennych. Łagodzi zaparcia, stymulując wydzielanie śliny i wydzieliny żołądkowej. Działanie to powoduje przyspieszenie metabolizmu i rozruszanie ospałego układu trawiennego. Ponadto zwiększa metabolizm tłuszczów, co z kolei zmniejsza apetyt. Osoby wybierające zdrową dietę odchudzającą powinny rozważyć włączenie papryki cayenne do swoich posiłków, aby potencjalnie czerpać z niej korzyści. Jest ona również doskonałym dodatkiem do przepisów na detoksykacyjne smoothie.

2. Wspomaga zdrowie serca

Zdrowie serca powinno być naszym głównym priorytetem, ponieważ nasza dieta wpływa na każdy aspekt układu krążenia i układu odpornościowego. Dieta uwzględniająca cayenne jest jednym z takich środków zapobiegawczych. Liczne badania potwierdzają właściwości cayenne w zakresie poprawy układu krążenia. Zapobiega ono podwyższonemu poziomowi cholesterolu w wątrobie i surowicy krwi, jeśli jest spożywane razem z cholesterolem zawartym w diecie. Badania pokazują, że osoby, które regularnie spożywają pikantne potrawy bogate w pieprz kajeński, a konkretnie kapsaicynę, są o 13% mniej narażone na śmierć niż osoby, które go nie spożywają. Wynika to z faktu, że pieprz kajeński utrzymuje naczynia krwionośne i serce w dobrej kondycji. Zmniejsza to ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Innym ciekawym faktem jest to, że papryka cayenne pomaga ograniczyć spożycie soli. Sól jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia serca i ma duży wpływ na ciśnienie krwi. Osoby cierpiące na nadciśnienie i wysokie ciśnienie krwi powinny ograniczyć spożycie soli. I tu właśnie cayenne przychodzi z pomocą. Badania potwierdzają, że pokarmy zawierające odpowiednią ilość cayenne pobudzają kubki smakowe, przez co mózg nie zauważa lub nawet nie wykrywa braku soli w pożywieniu. Dlatego też cayenne ułatwia rezygnację z soli, dając jednocześnie wiele korzyści.

3. Skuteczny środek przeciwbólowy

Stosowany miejscowo, cayenne był używany do łagodzenia bólu i stanów zapalnych przez tysiące lat. Stosowane miejscowo lub spożywane doustnie, cayenne zmniejsza ilość neuropeptydu, substancji P, która przenosi odczucie bólu do mózgu. Cayenne jest również stosowana w wielu maściach, które mają na celu zmniejszenie bólu. Odczula ona miejscowe nerwy i zmniejsza ból spowodowany reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobą zwyrodnieniową stawów, łuszczycą, gontami i neuropatią cukrzycową. Ponadto wiadomo, że kapsaicyna znacznie zmniejsza poziom czynnika agregacji płytek krwi (PAF). Większy poziom PAF powoduje migreny, ponieważ zwęża krążenie krwi w głowie. Dlatego papryka cayenne pomaga również w łagodzeniu i zapobieganiu migrenom. Cayenne jest również znana z tego, że poprawia komunikację między nerwami a mięśniami. Usprawnienie tej komunikacji pomaga złagodzić i zmniejszyć skurcze.

Dlaczego cayenne świetnie sprawdza się w przepisach na smoothie?

Teraz, kiedy już znasz niektóre z niesamowitych korzyści płynących z tego magicznego pieprzu, porozmawiajmy o tym, jak można włączyć cayenne do swojej diety. Cayenne ma łagodny smak i jest niezwykle łatwy do dodania do każdego przepisu na smoothie. Wnosi do smoothie przyjemny, ziemisty smak, a także odrobinę egzotycznego smaku z dodatkowym kopnięciem. Dzięki swojemu łagodnemu smakowi, cayenne nie przytłacza przepisu na smoothie i nie jest zbytnio wyczuwalny. Każdy może więc dodać cayenne do porannego smoothie, aby dostarczyć sobie dzienną dawkę witamin, a jednocześnie cieszyć się wyjątkowo aromatycznym i energetyzującym napojem. Jest to jedna z tych przypraw, które można łączyć z owocami, jagodami, limonką, cynamonem, mlekiem, miodem i ma tylko 17 kalorii na łyżkę stołową. Oto niektóre z naszych rekomendowanych kombinacji przepisów na smoothie z cayenne:

  1. Cayenne i czekolada
  2. Mango i Cayenne
  3. Zielone smoothie ze szpinaku, banana i cayenne - w tym wariancie możesz dodać świeży imbir
  4. Truskawka, ananas i cayenne - przepis na detoksykacyjne zielone smoothie
  5. Cayenne, szpinak i borówki amerykańskie - smaczne jagodowe smoothie ukryte pod postacią zielonego smoothie!

Cayenne w smoothie Blendtopia:

Choć wszystkie te kombinacje smakowe są wspaniałe, nie każdy woli eksperymentować z różnymi składnikami, aby znaleźć idealną równowagę. Dlatego Blendtopia z dumą oferuje nasze wstępnie odmierzone Zestawy Smoothie wypełnione wspaniałymi składnikami, które pomogą oczyścić Twój organizm i wspomogą ogólny stan zdrowia. Nasz zestaw Detox Green Smoothie zawiera: organiczne ananasy, organiczny seler naciowy, organiczne banany, organiczny przecier bananowy (organiczne banany, kwas askorbinowy), organiczny jarmuż, organiczny szpinak, organiczne nasiona konopi, organiczne mielone nasiona lnu, organiczna trawa pszeniczna w proszku, organiczna chlorella w proszku, organiczny sok z cytryny w proszku i organiczny pieprz cayenne.

Pieprz cayenne to wyjątkowe zioło, które nie tylko świetnie smakuje, ale ma też mnóstwo potencjalnych korzyści zdrowotnych, właściwości leczniczych i wzmacniających odporność. Można go używać nie tylko do wzbogacania posiłków, ale także do dodawania dodatkowego kopa do smoothie. Jeśli lubisz próbować nowych, egzotycznych kombinacji smakowych, wypróbuj smoothie z cayenne!

Inne interesujące lektury:

  • Najlepsze super nasiona do smoothie
  • Czy mrożone warzywa są zdrowe?
  • Smoothie z awokado w centrum uwagi
  • Jak zrobić najlepsze miseczki do smoothie
  • Dlaczego uwielbiamy kakao w smoothie?