Zdrowie jelit: Probiotyki i prebiotyki

News

Dziś skupiamy się na zdrowiu jelit. Branża zdrowia i odnowy biologicznej jest przepełniona nowościami dotyczącymi probiotyków - od najgorętszych nowych produktów na rynku po najnowsze wyniki badań. Nieustannie docierają do nas informacje o probiotykach, ale już nie tak wiele o prebiotykach. Jaka jest różnica, zapytacie? Choć brzmią bardzo podobnie, probiotyki i prebiotyki to nie to samo, choć oba pomagają zwiększyć wzrost zdrowych bakterii w organizmie i wspomagają zdrowe trawienie.

Probiotyki

Probiotyki to rodzaje "żywych" przyjaznych bakterii, podobnych do tych, które zamieszkują nasz przewód pokarmowy. Występują naturalnie w hodowlanych lub fermentowanych produktach spożywczych, takich jak jogurt, maślanka, sery dojrzewające, kapusta kiszona, chleb na zakwasie, miso, tempeh i kombucha. można również przyjmować w formie suplementów.

Probiotyki pomagają utrzymać zdrowy poziom dobrych bakterii w jelitach, wspierają naszą obronę immunologiczną, są przydatne dla każdego, kto cierpi na nieprzyjemne objawy wzdęć lub gazów. Mogą również pomóc w odbudowie dobrych bakterii po kursie antybiotyków. Istnieje wiele różnych rodzajów probiotyków, a każdy z nich zachowuje się nieco inaczej. Być może znasz lactobacillus acidophilus i bifidibacterium lactis, które często występują w jogurtach.

I PAMIĘTAJ, że obecnie na rynku dostępnych jest kilka doskonałych jogurtów bezmlecznych, które są pełne probiotyków, takich jak Kite Hill na bazie mleka migdałowego lub The Coconut Cult , który jest oczywiście na bazie kokosa.

Prebiotyki

Prebiotyki to "nieżywe" składniki żywności, które docierają do jelita grubego bez wpływu na trawienie i "karmią" dobre bakterie w naszych jelitach, pomagając im rosnąć i rozwijać się. Prebiotyki, takie jak fruktooligosacharydy (FOS) i galaktooligosacharydy (GOS), naturalnie występują w wielu produktach spożywczych, m.in:

  • Jicama (yacon), topinambur i korzeń cykorii zawierają inulinę, formę błonnika prebiotycznego.
  • Mniszek lekarski to zielone warzywa liściaste, które w 25% składają się z błonnika prebiotycznego.
  • Warzywa z rodziny Allium, takie jak czosnek, cebula, pory, szczypiorek, szalotka, kapusta
  • Pieczywo pełnoziarniste i z kiełków zbożowych
  • Kiełki pszenicy, jagody pszenicy
  • Ocet jabłkowy z cydru
  • Awokado
  • Groch
  • Soja
  • Skórki ziemniaków
  • Rośliny strączkowe

Spożywanie pokarmów bogatych w prebiotyki i probiotyki oraz uzupełnianie ich w razie potrzeby suplementami może pomóc naszemu organizmowi w utrzymaniu zdrowej równowagi dobrych bakterii oraz wspierać zdrowie i dobre samopoczucie. Mogą one być szczególnie korzystne dla aktywnych, rosnących organizmów, aby wspierać ich rozwijający się układ trawienny i odpornościowy oraz łagodzić problemy żołądkowe.

Fakty dotyczące jelit

W naszych jelitach znajduje się 100 bilionów bakterii, z których większość to "dobre" bakterie. Niestety, te dobre bakterie są głodzone z powodu stosowania antybiotyków, antybakteryjnych środków czyszczących oraz naszego uzależnienia od fast-foodów, prostych węglowodanów i tłuszczów nasyconych, zamiast od odpowiedniej ilości błonnika roślinnego.

Bakterie mają złą sławę, co nie powinno dziwić, ponieważ są one odpowiedzialne za wiele chorób. Ale bakterie mogą być dobre lub złe - zależy to tylko od ich rodzaju. W rzeczywistości niektóre bakterie są tak ważne dla naszego przetrwania, że dzięki pracy nad projektem Human Microbiome Project (HMP) naukowcy starają się zbadać ważne symbiotyczne relacje, jakie istnieją między komórkami mikrobiologicznymi a ludźmi.

Coraz więcej osób zaczyna rozumieć rolę, jaką jelita odgrywają w ogólnym stanie zdrowia, a probiotyki stały się ważnym narzędziem w walce z chorobami przewlekłymi. Jednak prebiotyki są równie ważne dla utrzymania zdrowego mikrobiomu.

Aby promować i maksymalizować zdrowie jelit, należy spożywać żywność bogatą w prebiotyki i jednocześnie przyjmować dzienną dawkę probiotyków - zarówno poprzez spożywanie odpowiedniej fermentowanej żywności, jak i przyjmowanie suplementu probiotycznego, takiego jak Garden Of Life Probiotics. Jesteśmy również bardzo zadowoleni z Ora's Trust Your Gut - organicznego probiotyku z prebiotykiem w proszku.

Pamiętaj, że każdy ma inny mikrobiom ze względu na różne geny, dietę i położenie geograficzne, więc to, co działa na jednych, nie musi działać na innych. Zrób własne badania, porozmawiaj z lekarzem lub po prostu kieruj się swoim instynktem!

Jak zawsze, uwielbiamy słuchać od Ciebie, więc zostaw nam komentarz poniżej!