Rady praktyczne dla użytkowników wyciskarek – z czego robić sok?

News

​Z warzyw i owoców, oczywiście, ale z jakich konkretnie? Najlepiej z tych, na które jest właśnie sezon. Nie chodzi tutaj wcale o jakieś bajki o dopasowaniu biologicznym, ale o prosty fakt, że owoce w sezonie to owoce wyprodukowane niedaleko, które nie musiały być transportowane z daleka i zrywane, kiedy jeszcze były całkiem zielone.

Wybierając wśród takich owoców możemy realnie wybrać najlepsze, zdrowe i w pełni dojrzałe owoce. Wystarczy popatrzeć, dotknąć i powąchać, a nasze zmysły same nam powiedzą, czy mamy do czynienia z owocem i warzywem w pełni dojrzałym. Nie trzeba tutaj też kierować się jakimiś obiektywnymi wyznacznikami dojrzałości. Jeśli jakiś owoc wydaje się dobry, to jest dobry dla ciebie, a ty właśnie będziesz pić z niego sok. Nie wszystkie owoce dobrze znamy i wiemy, które z nich są najwyższej jakości. Pewność możemy mieć w przypadku tych, na których jest chociażby odrobina pleśni. One na pewno nie są dobre. Trzeba uważać też na owoce, które wyróżniają się ze swojego typu w jakiś sposób. Jeśli arbuz nie wygląda jak arbuz albo truskawka jest zielona zamiast czerwonej, nie należy ich kupować.

Znaczenie ma też zapach. Niektóre owoce mają bardzo charakterystyczny zapach w czasie fazy najlepszej przydatności do spożycia, a na przykład melony mają zapach kwaśny, kiedy zaczynają się psuć. Należy również zwracać uwagę na wszelkiego rodzaju uszkodzenia czy obtarcia. Nie chodzi nawet o sam fakt przerwanej w jednym miejscu skórki, ale niewłaściwy transport ze złym zabezpieczeniem. Dotykanie owoców to kwestia dość problematyczna. Dotknąć je jak najbardziej można i nawet powinno się to zrobić, ponieważ miękkość to ważny wskaźnik dojrzałości, ale trzeba uważać, by ich nie uszkodzić i nie odgnieść. Twarde owoce powinny być twarde, a miękkie powinny być miękkie, ale też nie za miękkie. Problemem może być pakowanie owoców po kilka sztuk w koszyczek lub w siatkę. Zazwyczaj nie można liczyć na to, że wszystkie tak zapakowane owoce będą się nadawały do spożycia nawet w formie soku. Jeśli już się na takie opakowanie decydujemy wszystkie owoce powinny być przynajmniej zdrowe. Na koniec można też po prostu zważyć ręką owoce. Wszystkie zdrowe owoce są stosunkowo ciężkie do swojej objętości i jeśli ich ciężar wydaje się zadowalający, powinny być dobre.