Dlaczego uwielbiamy kurkumę w smoothies

News

Superfood Spotlight * Superfood Spotlight *

Szukasz nietypowych, egzotycznych składników do smoothie? Cóż, Twoje poszukiwania kończą się tutaj! Ten artykuł przybliży Ci unikalny składnik smoothie, jego historię, tradycyjne zastosowania, korzyści, a także kilka przepisów na smoothie, więc koniecznie przeczytaj do końca!

Przy zmieniającej się pogodzie posiadanie wspaniałego przepisu na smoothie, które sprawi, że poczujesz się wspaniale, jest koniecznością. Przeciwzapalne smoothie z kurkumy o poranku to kwintesencja odświeżenia nastroju bez poczucia winy - to nasz cel na ten sezon letni. Kurkuma to jeden z tych składników, który jest pełen składników odżywczych i świetnie pasuje do wszystkich smoothie!

Przyjrzyjmy się więc bliżej gwieździe dzisiejszego programu - kurkumie!

Czym jest kurkuma?

Kurkuma to roślina kwitnąca, Curcuma Longa, należąca do rodziny imbirowatych. Jej kłącza są uprawiane i powszechnie spożywane. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i subkontynentu indyjskiego, gdzie wymaga znacznej ilości opadów. Kłącza kurkumy są używane w postaci świeżej kurkumy, jak również suszonej w postaci aromatycznego proszku, który jest kluczowym składnikiem kuchni indyjskiej. Dodaje się ją do curry i ryżu, warzyw i mięsa oraz prawie wszystkich słynnych potraw indyjskich.

Historia kurkumy

Wykorzystanie kurkumy sięga około 4000 lat wstecz, do kultury wedyjskiej w Indiach, gdzie była wykorzystywana jako przyprawa kulinarna i miała kilka wartych uwagi właściwości. Ma ona ogromne znaczenie w indyjskiej ajurwedzie, a obecnie jest popularna na całym świecie ze względu na swój niesamowicie ziemisty i aromatyczny smak kurkumy oraz jest częstą wizytówką zdrowej żywności.

Badania garnków znalezionych w pobliżu New Delhi wykazały obecność osadów ze świeżego korzenia kurkumy, imbiru i czosnku, które datuje się już na 2500 lat p.n.e. Około 500 lat przed naszą erą kurkuma stała się niezbędnym składnikiem ajurwedyjskich leków. Ajurweda to staroindyjska metoda leczenia, która jest nadal praktykowana w dzisiejszych czasach. Ajurweda to "nauka o życiu" - ayur oznacza "życie", a veda - "naukę lub wiedzę". Wdychanie oparów z palącej się kurkumy miało rozjaśniać zatory, sok z kurkumy pomagał w gojeniu się ran i siniaków, a klej z kurkumy był związany z różnego rodzaju schorzeniami skóry; od ospy wietrznej i półpaśca po trądzik i gonty. W piśmiennictwie ajurwedyjskim można znaleźć ponad 100 charakterystycznych określeń kurkumy, w tym Jayanti, oznaczające "tego, który triumfuje nad chorobami", oraz matrimanika, czyli "tak wspaniała jak światło księżyca".

Tradycyjne zastosowania kurkumy

Tradycyjne zastosowania kurkumy obejmują zastosowania lecznicze, religijne i kosmetyczne. Kurkuma jest używana od dawnych czasów do leczenia różnych chorób, takich jak zapalenie stawów i gojenie się ran. Jest podstawą ajurwedy i od lat znana jest jako środek leczniczy. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym była również (i nadal jest) szeroko stosowana jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry, wyrównujący jej strukturę i zmniejszający przebarwienia.

Świeży lub zmielony korzeń kurkumy może być wykorzystywany do dodawania kurkumy do różnych leków i potraw. Świeży korzeń kurkumy wygląda bardzo podobnie do imbiru, który jest jej bliskim krewnym. Świeżą kurkumę często zamienia się w kurkumę w proszku, pastę kurkumową lub kurkumę suszoną, aby dodać ją do różnych produktów, na przykład kremowego kurkumowego smoothie! Świeżą kurkumę można znaleźć na większości dużych rynków w dziale produktów spożywczych - należy pytać o korzeń kurkumy. Sproszkowaną kurkumę lub kurkumę mieloną można zazwyczaj znaleźć w dziale z przyprawami.

Zalety kurkumy

Kurkuma, wspaniale zabarwiona skórka o wyraźnym smaku, przeżywa obecnie swój "moment". Ta staroświecka skórka, celebrowana od wieków zarówno jako środek odżywczy, jak i farmaceutyczny, pojawiła się ponownie w środowiskach związanych z dobrym samopoczuciem i odżywianiem, a to za sprawą kurkuminy, substancji pomagającej w leczeniu, która nadaje jej dynamiczny kolor. Kurkumina ma godne uwagi właściwości przeciwzapalne, które podobno dorównują tym, które można znaleźć w ibuprofenie. Kurkumina nie ma szkodliwego wpływu na organizm, podobnie jak leki dostępne bez recepty. Kurkumina, dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, chroni zdrowe komórki, zwłaszcza te znajdujące się w jelicie grubym, przed operatorami wywołującymi raka. Kurkumina pomaga organizmowi w niszczeniu przekształconych komórek rakowych, które jeszcze niedawno miały szansę rozprzestrzenić się na inne obszary. Kurkuma ma również wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu i zapobiega chorobom serca. Wszystko to, a do tego jest pyszna! Inne korzyści płynące z kurkumy:

1. Pomaga kontrolować cukrzycę

Kurkuma poprawia kontrolę glukozy i zwiększa skuteczność leków stosowanych w leczeniu cukrzycy. Zioło to może uzupełniać standardowe leki przeciwcukrzycowe, wpływając bezpośrednio na poziom glukozy we krwi. Kurkuma obniża również odporność na działanie czynników zewnętrznych, co może pomóc w uniknięciu rozwoju cukrzycy typu 2. W każdym razie, nadal najlepiej jest skonsultować się z lekarzem od niedawna uzupełniając leki przeciwcukrzycowe o normalne alternatywy.

2. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu ma wiele negatywnych skutków dla samopoczucia. Rozważania pojawiają się wykorzystując kurkumę do przyprawiania żywności może zasadniczo obniżyć poziom cholesterolu we krwi i tłumić gromadzenie się płytki nazębnej w kursach, które są podstawowe do przewidywania problemów sercowo-naczyniowych i innych prawdziwych chorób dobrego samopoczucia.

3. Pomaga złagodzić zapalenie stawów

Osoby cierpiące zarówno na reumatoidalne, jak i zwyrodnieniowe zapalenie stawów mogą odnieść korzyści ze spożywania kurkumy. Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne kurkumy pomagają pozbyć się wolnych rodników, które są odpowiedzialne za uszkadzanie komórek. Osoby cierpiące na bóle stawów, które rutynowo stosują kurkumę, odnotowują pomoc w łagodnych i bezpośrednich bólach stawów, a także zmniejszenie podrażnienia stawów.

4. Pomaga zwalczać depresję:

Liczne badania i opracowania dają obiecujące wyniki w odniesieniu do kurkumy i leczenia depresji. Badania wykazały, że depresja wiąże się z niskim poziomem składników neurotroficznych pochodzenia mózgowego i utratą neuronów w hipokampie, czyli części mózgu odpowiedzialnej za uczenie się i pamięć. Kurkumina może odwrócić te skutki, głównie dzięki swojej zdolności do zwiększania poziomu BDNF. Istnieją ponadto dowody na to, że kurkumina może zwiększać poziom neuroprzekaźników mózgowych, które wytwarzają dopaminę i serotoninę.

Co jest z kurkumą i czarnym pieprzem?

Kurkumina jest kluczowym składnikiem aktywnym kurkumy, jednak zazwyczaj nie jest ona szczególnie dobrze wchłaniana przez organizm. Jednak czarny pieprz zawiera związek o nazwie piperyna (ten sam, który znajduje się w proszku chili i pieprzu cayenne), który sprawia, że czarny pieprz pomaga organizmowi wchłaniać kurkumę. Zawsze, gdy spożywasz kurkumę, idealnie jest spożywać jednocześnie czarny pieprz, aby poprawić wchłanianie przez organizm mielonej kurkumy i kurkuminy. Nie zapomnij więc dodać szczypty czarnego pieprzu do swojego kolejnego przepisu na smoothie z kurkumą!

Dlaczego kurkuma w smoothie jest tak wspaniała?

Kurkuma ma subtelny aromat o ziemistym odcieniu, który podkreśla każdy składnik, z którym jest połączona, zwłaszcza świeże i mrożone owoce. Dlatego dodanie kurkumy do przepisów na smoothie może być najlepszym sposobem na uzyskanie bogatego smaku, którego szukasz. Oto kilka przepisów na przeciwzapalne smoothie z kurkumą, które z pewnością powinieneś wypróbować:

  1. Ananasowe smoothie z kurkumą - podwoić swoje przeciwzapalne kurkumowe smoothie, łącząc kawałki ananasa i suszoną kurkumę w smoothie. Owoce tropikalne doskonale łączą się ze słodkim i pikantnym smakiem kurkumy, tworząc pyszne smoothie.

  2. Smoothie z daktyli, bananów i kur kumy - Spróbuj zmiksować je razem z mlekiem migdałowym lub kokosowym, a ich ziemisty smak sprawi, że powstanie wspaniały przepis na smoothie z kurkumą. Dodaj od połowy do całego mrożonego banana i kostki lodu, a otrzymasz wspaniały przepis.

  3. Migdałowo-miodowy kurkumowy smakołyk - kolejna opcja na przeciwzapalny kurkumowy przepis na smoothie, te składniki dobrze się ze sobą łączą i zapewniają znaczące właściwości przeciwzapalne.

  4. Boskie smoothie z kurkumy z mango - jaskrawopomarańczowy kolor tego smoothie z kurkumy z mango nie ma sobie równych, nie wspominając już o smaku. Wolę używać mrożonego mango, które nadaje mu kremową konsystencję, którą wszyscy uwielbiamy. Nasiona chia i kremowe mleko kokosowe lub migdałowe doskonale uzupełniają ten przepis na kurkumowe smoothie.

  5. Kurkumowe smoothie szpinakowe niebo - jest to ulubiony sposób na wprowadzenie do diety większej ilości zielonych liści. Ja lubię używać około 2 filiżanek szpinaku, ale możesz dodać do niego własne zielone preferencje. Lubię dodawać do tego przepisu na smoothie mrożonego lub świeżego ananasa, aby uzyskać słodki posmak ananasa, a także szczyptę czarnego pieprzu w celu zwiększenia absorpcji, a nawet trochę świeżego imbiru. Idealnym płynem jest mleko kokosowe lub niesłodzone mleko migdałowe.

Uwaga: rozważ przeczytanie naszego artykułu Najlepsze mleko do smoothie, aby określić, jaki płyn najlepiej nadaje się do Twojego kurkumowego smoothie. Nasze ulubione płyny to niesłodzone mleko migdałowe, mleko owsiane i woda kokosowa, które zapewniają smak, składniki odżywcze i konsystencję.

Smoothie kurkumowe Blendtopia

Wiemy, że niestandardowe miksowanie smoothie nie jest dla każdego, zwłaszcza w przypadku tak wyjątkowych składników jak kurkuma. Bądźcie pewni, że w Blendtopia mamy wszystko, czego potrzebujecie! Z przyjemnością udostępnimy Ci gotowy do zmiksowania zestaw do smoothie z kurkumą, który pomoże Ci pozbyć się zgadywania. Sprawdź nasz zestaw do smoothie Glow! Ten bezmleczny zestaw do przygotowania smoothie zawiera bogactwo składników odżywczych, takich jak kurkuma, która zapewnia zdrowszy wygląd skóry, włosów i paznokci, mielone nasiona lnu, mrożone jagody i mrożony szpinak. Jest pełen witaminy C, zdrowych tłuszczów i silnych przeciwutleniaczy, które pomagają chronić Twoje ciało od wewnątrz.

Smoothie to ulubione śniadanie wielu osób, a dla innych nałogowa, winna przyjemność. Szklanka pełna ulubionego smoothie z mnóstwem składników odżywczych i korzystnych dla zdrowia składników to ogniste połączenie. Smoothie z kurkumy i imbiru to jedna z takich par, które rozświetlą Twój plan żywieniowy w nadchodzącym sezonie wiosenno-letnim. Bogaty i zdrowy smak kurkumy w połączeniu z innymi owocowymi składnikami sprawi, że Twoje kubki smakowe będą zachwycać się jej aromatem. Nie zapomnij więc wypróbować niebiańskiej dobroci kurkumowych smoothie!

Inne lektury:

  • Dlaczego uwielbiamy nasiona chia w smoothies
  • Dlaczego kochamy kajeński w smoothie?
  • Dlaczego kochamy kakao w smoothie?
  • Subskrypcja smoothie
  • Smoothies spalające tłuszcz