Soki dla zdrowia dróg oddechowych
Sok z owoców cytrusowych jest doskonały podczas przeziębień
Częste problemy z układem oddechowym, w tym astma i alergie, mogą być złagodzone poprzez stosowanie surowych soków domowej roboty. Dziś wiemy, że wiele dolegliwości zdrowotnych może mieć swoje źródło w niewłaściwym odżywianiu. Czasami wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, aby poprawić stan naszego zdrowia. Kluczem do lepszego oddychania jest, przynajmniej częściowo, codzienne spożywanie soków ze świeżych warzyw i owoców.
Badania wykazały, że wydolność oddechową można poprawić poprzez spożywanie dużej ilości naturalnych witamin A, C i D, omega 3, cynku, kwasu foliowego i innych mikroskładników odżywczych. Jeśli nie jesteś pewien, jakie pokarmy stosować, powinieneś wiedzieć, że prawie wszystkie świeże warzywa i owoce zawierają wysokie stężenie substancji odżywczych. Prawdopodobnie najlepszym sposobem na ich szybkie i efektywne przyswojenie jest poświęcenie czasu na wydobycie fitoskładników z owoców i warzyw oraz spożywanie uzyskanych w ten sposób surowych soków.
Witamina D znajduje się w nasionach słonecznika i kiełkach. W kwas foliowy obfituje szpinak, jeżyny i warzywa krzyżowe. Do warzyw krzyżowych zalicza się między innymi kapustę, kapustę włoską, jarmuż, brokuły, kalafior, brukselkę i rzepę. Na przykład, sok z jarmużu może być wspaniałym, orzeźwiającym sokiem porannym. Ponadto warzywa krzyżowe zawierają substancje, które mogą chronić przed rakiem. Witamina A znajduje się w marchwi, sałacie, pietruszce i soku z pietruszki, szpinaku i brokułach. Witamina C jest obfita we wszystkich owocach cytrusowych, szparagach i rukiew wodna. Cynk znajduje się w czosnku, marchewce, sałacie, pietruszce i ogórkach.
Inne składniki odżywcze, które łagodzą choroby układu oddechowego to L-karnityna, koenzym Q-10 i magnez.
L-karnityna pomaga poprawić oddychanie, a także rozrzedzić śluz. Występuje ona w dużych ilościach w mięsie, rybach i produktach mlecznych. Niestety owoce i warzywa nie zawierają wysokich stężeń L-karnityny. Koenzym Q10 jest antyoksydantem, którego nasz organizm potrzebuje do walki z wolnymi rodnikami. Najlepszymi źródłami tego przeciwutleniacza są szpinak, słodki ziemniak, czosnek, marchew i kalafior. Magnez rozluźnia mięśnie i usprawnia proces oddychania. Marchew, buraki, seler, pietruszka, szpinak i brokuły są bogate w magnez.
Najlepsze odżywianie na zatory i przeziębienie
Sok z owoców cytrusowych jest świetny podczas przeziębienia
Pokarmy korzystne dla walki z zatorami i przeziębieniami to te, które zawierają witaminę A, B i C, cynk, miedź i magnez. Na przykład grejpfrut zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia system odpornościowy Twojego organizmu. Ponadto, grejpfrut pomaga w detoksykacji wątroby. Grejpfrut jest o wiele bardziej skuteczny w tym zadaniu niż pomarańcza, cytryna i inne cytrusy. Pamiętaj jednak, że sok grejpfrutowy może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami na receptę, więc zawsze skonsultuj się z lekarzem, jeśli zamierzasz używać soku grejpfrutowego w celu poprawy swojego systemu odpornościowego.
Powszechnie wiadomo, że witamina C pomaga zapobiegać przeziębieniom, zwłaszcza jeśli jest to organiczna, naturalna witamina C pochodząca z owoców i warzyw. Badania wykazują, że cynk, którego poziom jest wyższy w mandarynkach, sałacie i marchwi, pomaga w znacznie szybszym powrocie do zdrowia po przeziębieniu. Witamina B zwiększa odporność układu odpornościowego. Witamina A pomaga poprawić stan błon śluzowych podczas przeziębienia. Witamina A występuje w dużych stężeniach w marchwi, burakach, boćwinie, jarmużu i sałacie. Kwas pantotenowy, znajdujący się w chrzanie, jarmużu, zieleninie, kalafiorze i kapuście, pomaga zmniejszyć przekrwienie.
Jeśli zmielisz kilka ząbków czosnku, możesz dodać je do soku grejpfrutowego lub soku z cytryny wraz z odrobiną miodu. Miód jest świetny do łagodzenia ciągłego podrażnienia gardła. Posiadając wyraźne właściwości antybakteryjne, miód chroni również przed infekcjami.
W oparciu o powyższą wiedzę możesz użyć swojej wyobraźni, aby połączyć różne pokarmy i przygotować własny sok łagodzący problemy z układem oddechowym. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które możesz wykorzystać jako punkt odniesienia. Sprawdź również ten post, aby dowiedzieć się więcej o innych naturalnych środkach na przeziębienie. Zawsze dobrze jest skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem którejkolwiek z podanych kombinacji w leczeniu chorób układu oddechowego.
Sok zapobiegający przeziębieniu
- 2 cytryny
- 4 filiżanki malin
Sok z witaminą C
- 1/2 filiżanki żurawiny
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 grejpfrut
Sok na bazie warzyw
- 3 marchewki
- 1 filiżanka liści szpinaku
- 2-6 ząbków czosnku, w zależności od zdolności do trawienia czosnku
- 1 cytryna
Sok dla łatwiejszego oddychania:
- 2 słodkie ziemniaki
- 4 marchewki
Przepis na sok łagodzący dolegliwości związane z astmą
- 4 marchewki
- 1 grejpfrut
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście kapusty
- 1 filiżanka ananasa
Po wyciśnięciu składników razem w sokowirówce, wymieszaj uzyskany sok. Nie zapomnij obrać marchewki, jeśli nie używasz produktów z upraw ekologicznych. Obierz również pomarańcze, limonki i grejpfruty.
- 15 lutego 2021