Owoce i warzywa na sok- jak je przygotować?

News

Choć sam proces wyciskania soku w wyciskarce czy sokowirówce jest bardzo prosty, to jest kilka spraw i ciekawych porad, które mogą znacznie podnieść jakość soku i ułatwić nam całą pracę. Już w pierwszym etapie, czyli przy zakupie warzyw i owoców warto pomyśleć o jakości i smaku soku jaki uzyskamy. Bardzo ważne jest abyśmy świadomie i bardzo starannie przygotowali wszystkie produkty z których będzie powstawał nasz napój, ponieważ wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Poniżej opiszemy kilka wskazówek, które pomogą w przygotowaniu owoców i warzyw, dając pewność najwyższej jakości świeżo wyciskanego soku naturalnego.

Zajmijmy się w pierwszym rzędzie myciem owoców i warzyw. Najlepiej jest zebrać wszystkie produkty razem na blacie obok zlewozmywaka lub na sicie nad zlewozmywakiem, tak aby były dla nas doskonale widoczne i łatwe do uchwycenia. Myć powinniśmy zawsze wodą letnią lub zimną, nie za gorącą. Niekiedy do mycia trzeba użyć szczoteczki (niezbyt twardej), szczególnie przy warzywach typu marchew czy ziemniaki, tak aby zmyć wszystkie grudki ziemi i zanieczyszczenia. Zanim skończymy mycie, sprawdźmy czy nie zostały na owocach i warzywach resztki ziemi, piasku i innych zabrudzeń.

Nie powinniśmy używać do przyrządzenia soku produktów na których widać ślady uszkodzeń mechanicznych, takie miejsca najlepiej od razu odkroić od pozostałej części. Jeśli zobaczymy owoce lub warzywa nadpsute i nadgniłe od razu je wyrzućmy, ponieważ pleśń jest bardzo niebezpieczna dla człowieka. Przygotowując sok z owoców czy warzyw które mają bardzo twardą skórkę, to odkrójmy ją przed wyciskaniem (dotyczy to owoców typu arbuz, melon, ananas itp.). to samo dotyczy owoców cytrusowych, ponieważ także tutaj należy pozbyć się skórki zanim damy owoc do wyciskarki. Z owoców należy także usunąć pestki i gniazda nasienne. Owoce takie jak jabłka, gruszki najlepiej jest pokroić przed włożeniem do wlotu wyciskarki. Można kupić specjalna krajalnicę do tego typu owoców, która za jednym cięciem podzieli owoc na 8 części. Również marchewki, seler i inne warzywa trzeba pokroić na mniejsze cząstki przed włożeniem do wyciskarki.